GSM, 2G, 3G, 4G, 5G и NBioT Стандарты сети: Какой лучше для уличного освещения?

5 минут чтения

Η επιλογή του ιδανικού προτύπου μεταφοράς δεδομένων για τη διαχείριση φωτισμού δρόμων μπορεί να αποτελέσει δύσκολη εργασία. Είτε πρόκειται για GSM, 2G, 3G, 4G, 5G, είτε NBioT, η επιλογή συχνά εξαρτάται από αξιοπιστία, κοστολογική αποτελεσματικότητα και έτοιμοτητα για το μέλλον. Καταδυθείτε βαθιά στην εξέλιξη αυτών των προτύπων κυψελωτής επικοινωνίας και ανακαλύψτε τον καλύτερο τρόπο για τα μοντέρνα συστήματα φωτισμού δρόμων.

GSM, 2G, 3G, 4G, 5G, and NBioT Network Standards: Which Is Best for Street Lighting?

Η σημασία των προτύπων μεταφοράς δεδομένων

Τα περισσότερα λειτουργικά κτηριακά χαρακτηριστικά στον δρόμο παραμένουν συνεπή, ανεξάρτητα από το πρότυπο μετάδοσης δεδομένων, όσο το πρότυπο λειτουργεί αξιόπιστα και είναι οικονομικά αποδοτικό. Η ευθύνη για την επιλογή του σωστού δικτύου συχνά ανατίθεται σε ειδικούς που πρέπει να πλοηγηθούν σε έναν λαβύρινθο μελετών μάρκετινγκ και να ζυγίσουν τις επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο εξοπλισμό.

Cellular Network Evolution. What is GSM? Street Lighting Control QULON

Эволюция сотовых сетей. Что такое GSM?

GSM, σύντμηση για Παγκόσμιο Σύστημα Κινητής Επικοινωνίας, σηματοδότησε ένα ιστορικό στιγμή στην ιστορία της κινητής επικοινωνίας. Πηγάζοντας από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για Μόνιμες Διεθνείς Συνδέσεις (CEPT) στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το GSM σχεδιάστηκε να καθορίσει ένα καθολικό ψηφιακό πρότυπο κινητής επικοινωνίας. Αυτό διασφάλισε τη συμβατότητα και τις δυνατότητες διεθνούς περιαγωγής για κινητά τηλέφωνα, ανταποκρινόμενο στο γρήγορα αυξανόμενο ενδιαφέρον στην κινητή επικοινωνία.

Το 1991, η Ραδιολίντζα της Φινλανδίας (τώρα Telia Finland) εκκίνησε το πρώτο εμπορικό σύστημα GSM, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει το GSM το παγκόσμιο πρότυπο για την κινητή επικοινωνία.

Από την Φωνή στα Δεδομένα: Η Αναγέννηση του 2G

Ενώ οι αρχικοί δίκτυα GSM ήταν αναλογικά, κατάλληλα κυρίως για μετάδοση φωνής, η εξέλιξη στον τομέα του εξοπλισμού επικοινωνιών μετέτρεψε την προσοχή προς τη μετάδοση δεδομένων. Ξεκινώντας με συνδέσεις μόντεμ χαμηλής ταχύτητας, το πρώτο ολοκληρωμένο πρότυπο μετάδοσης δεδομένων ήρθε σύντομα στο προσκήνιο — το 2G. Μια εξέλιξη από τα πρώτα αναλογικά κυψελικά δίκτυα όπως τα συστήματα AMPS στις ΗΠΑ, το 2G έφερε την ψηφιακή τεχνολογία στην κινητή επικοινωνία. Η Φινλανδία, ξανά, έδωσε το προβάδισμα με την εκκίνηση του πρώτου δικτύου 2G το 1991, προσφέροντας μια βάση για τις μελλοντικές γενιές κυψελικών δικτύων.

3G: Το επόμενο άλμα στη μεταφορά δεδομένων

Подчеркивая улучшенные скорости передачи данных, 3G, или третье поколение сотовых сетей, принесло значительные улучшения по сравнению с 2G. Запущенное в начале 2000-х годов в странах, таких как Япония и США, 3G облегчило быстрый доступ в Интернет и мультимедийные услуги на мобильных устройствах.

4G: Μια Νέα Εποχή της Υψηλής Ταχύτητας Κινητής Συνδεσιμότητας

Μετά τις προόδους που έγιναν από το 3G, ο κόσμος της κινητής τηλεφωνίας βίωσε μια άλλη εξέλιξη — το 4G. Σχεδιασμένη να ξεπεράσει τον προκάτοχό της σε κάθε πτυχή, η τέταρτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας έφερε ασύγκριτες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, ακλόνητες συνδέσεις και βελτιωμένες δυνατότητες για τις έξυπνες συσκευές σήμερα.

Κατανόηση 4G και LTE

Συχνά, υπάρχει σύγχυση γύρω από τους όρους "4G" και "LTE". Ενώ το 4G συμβολίζει την ευρύτερη γενιά κινητών δικτύων, το LTE (Long-Term Evolution) είναι ένα συγκεκριμένο υποσύνολο τεχνολογίας μέσα στο πλαίσιο του 4G. Απλά, όταν οι περισσότεροι λένε "4G", αναφέρονται σε δίκτυα που τροφοδοτούνται από την τεχνολογία LTE. Αυτό εξασφαλίζει γρήγορη πρόσβαση στο internet σε κινητές πλατφόρμες. Με τις ρίζες του να ξεκινούν το 2009, οι εμπορικά διαθέσιμα 4G δίκτυα, ιδιαίτερα αυτά που βασίζονται στο LTE, έγιναν διαθέσιμα παγκοσμίως μέχρι το 2012.

IoT και η Εξέλιξη των Προτύπων Επικοινωνίας

Η μετάβαση της κινητής βιομηχανίας προς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και την Επικοινωνία Μηχανής-προς-Μηχανή (M2M) σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης. Το M2M συνοψίζει την άρση αναλλοίωτης ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ συσκευών, μειώνοντας την ανθρώπινη παρέμβαση.

NB-IoT και LTE-M: Πρωτοπόροι της επικοινωνίας M2M

Μέχρι την εποχή του 4G, ο κυρίαρχος τυποποίηση για τις συσκευές IoT ήταν το Narrowband Internet of Things (NB-IoT). Φτιαγμένο για αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, το NB-IoT εστιάζει στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και την επέκταση του εύρους μετάδοσης. Ταυτόχρονα, το 4G εισήγαγε άλλο ένα πρότυπο για το M2M—LTE-M. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι κινητές υπηρεσίες συχνά χρησιμοποιούν τον όρο NB-IoT, υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των τυποποιήσεων NB-IoT και LTE-M.

5G: Το Επόμενο Βήμα

Καθώς η παγκόσμια πείνα για γρηγορότερο internet και προσαρμοστικές δυνατότητες δικτύου αυξάνονταν, η σκηνή ήταν στημένη για το τελευταίο κινητό θαύμα: 5G.

5G: Επαναστατώντας την κινητή επικοινωνία

Ο κόσμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγκαλιά του 5G, της πέμπτης γενιάς κινητών δικτύων επικοινωνίας. Αυτή η τελευταία εξέλιξη υπόσχεται μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με τα προηγούμενά της, τα δίκτυα 3G και 4G.

Οφέλη και Χαρακτηριστικά του 5G

5G αποτελεί ένα φάρο υψηλής ταχύτητας δεδομένων, μειωμένης καθυστέρησης και βελτιωμένης αξιοπιστίας. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας κινητών συσκευών. Το 5G κατασκευάζεται με βλέμμα στο μέλλον - εξυπηρετώντας συσκευές Internet of Things (IoT), αυτόνομα οχήματα, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας και πολλές άλλες εφαρμογές τεχνολογίας της τελευταίας λέξης.

Device-to-Device (D2D) CommunicationКоммуникация между устройствами (D2D)

Выделяющийся среди своих предшественников, 5G вводит режим, называемый "Устройство-К-Устройству" (D2D) или Прямое Общение. Эта функция облегчает устройствам напрямую общаться, обходя центральных сетевых посредников. Тем не менее, развитие 5G не было полностью безупречным.
Challenges with 5G Implementation

Προκλήσεις με την εφαρμογή του 5G

 

Υποδομή

Για να επιτευχθεί το δυναμικό του 5G, είναι απαραίτητη μια μετάβαση σε υψηλότερες σταθμούς ασύρματης επικοινωνίας συχνότητας. Ωστόσο, αυτοί οι σταθμοί συχνά έχουν μικρότερη περιοχή κάλυψης σε σύγκριση με την πιο εκτεταμένη εμβέλεια των σταθμών χαμηλότερης συχνότητας του 4G. Αυτή η διαφορά απαιτεί περισσότερους σταθμούς, με αύξηση του κόστους.

Ανησυχίες για την υγεία

Υπάρχουν φήμες για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ενώ ένα μεγάλος αριθμός μελετών δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία, οι επιφυλάξεις κάποιων επιστημόνων έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο κοινό και κλήσεις για πιο αυστηρούς κανονισμούς.

Data Transmission in Outdoor Lighting Control Systems

Μετάδοση δεδομένων σε συστήματα ελέγχου φωτισμού στον ανοικτό χώρο

Για να κατανοήσετε τα καλύτερα πρότυπα μετάδοσης δεδομένων για τον εξωτερικό φωτισμό, είναι κρίσιμο να κατανοήσετε τη φύση των δεδομένων - τηλεμετρία. Αυτά τα δεδομένα, ζωτικά για τον έλεγχο του φωτισμού, δεν είναι μεγάλα αλλά απαιτούν συνεχή μετάδοση. Ενδιαφέροντα, τα πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από το 2G είναι επαρκή για αυτές τις ανάγκες.

Σύγκριση Προτύπων Επικοινωνίας για Φωτισμό

Ενώ το 2G, το 3G και το 4G διαφέρουν κυρίως στην ταχύτητα, η ταχύτητα δεν είναι ένα κρίσιμο απαίτημα για τον εξωτερικό φωτισμό. Ωστόσο, υπάρχει μια αναμφισβήτητη αύξηση του κόστους του εξοπλισμού με την προοδευτική εξέλιξη των γενεών. Το LTE-M εξυπηρετεί διαφορετική κατηγορία συσκευών και το 5G, παρά την δυναμική του επικοινωνίας D2D, παραμένει σχετικά σπάνιο και δαπανηρό. Η χρήση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας πρότυπων όπως το NB-IoT και το LTE-M μπορεί να φαίνεται ελκυστική, αλλά αυτά είναι πραγματικά κατάλληλα για συσκευές με μπαταρία. Για τον έλεγχο των φαναριών δρόμου, τα οποία είναι πάντα τροφοδοτούμενα, το κύριο κίνητρο για αυτά τα πρότυπα θα είναι η οικονομικότητα του φορέα.

Συμπέρασμα

Πρακτικότητα Πάνω από τον Θόρυβο

Μην γοητεύεστε από το μάρκετινγκ και τον αργόλογο. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στις πρακτικές πτυχές της εφαρμογής. Με τη σειρά προϊόντων μας να υιοθετεί όλα τα πρότυπα επικοινωνίας, όταν πρόκειται για GSM, η προσοχή σας πρέπει να είναι στο κόστος υπηρεσίας του φορέα, τη διαθεσιμότητα του δικτύου και τα δίκτυα που υποστηρίζονται στην περιοχή.